Consendo е сред 100-те най-добри работодатели в България за 2021
Едно от важните условия, за да бъде сплотен един екип е да имат всички заедно обща визия, за това на къде отиват, споделя Димка Кънчева.
9 July, 2021 by
Consendo е сред 100-те най-добри работодатели в България за 2021
Хрисков, Павел Хрисков

Престижната класация Career Show Index 2021 отличи консултантската компания Консендо България, част от Хрисков Груп, сред 100-те най-добри работодатели в България за 2021 година. Класацията е съставена на база спечелени български и международни отличия през последните 3 години.  За предизвикателствата пред изграждане на силен и мотивиран екип разговаряме с Димка Кънчева, финансист и управляващ партньор в Консендо.

Кое според теб е най-важното, за да може един екип да е сплотен и мотивиран да даде най-доброто от себе си?

Едно от важните условия, за да бъде сплотен един екип е да имат всички заедно обща визия, за това накъде отиват. Второ важно нещо е да си оставят Еготата извън офиса или извън мястото, където творят (работят) заедно. Да има всеки възможност да даде идея, предложение за нещо в процеса на работа.

Една от най-големите спънки може да се каже, че е точно егото и когато някой не приема, не споделя или бъде задушен в процеса на работа си, то той просто бива демотивиран, дори и да е горял за работата.

Друго важно условие е личната отговорност на всеки член от екипа за поведението му, за това как общува с останалите членове на екипа. Също важен елемент от процеса на израстване на екипа, в сплотяването и мотивирането му, е умението и способността на членовете да приемат обратна връзка, независимо дали тя би била позитивна или негативна.

С годините екипът на КОНСЕНДО, претърпя много и различни трансформации, кои са най-важните изводи, които направихте?
Един от категоричните изводи е, че е важно да сме гъвкави. Да приемаме с лекота промените и да сме отворени за нови предизвикателства, които ни изграждат и като по-добри специалисти. Много често промените могат да ни стряскат или притесняват, но те най-често за добро. Когато ги отхвърляме много често и тези които ги предлагаме се обезкуражават и демотивират и това води до тяхното напускане. Също и да не се отказваме от поставените цели и намерения, дори те в определен момент да изглеждат трудни или невъзможни.

Една от причините за получаване на наградата е спечеленото отличие в Годишните награди на b2bmedia през кризисната 2020. Тогава компанията получи приз за социалната инициатива „Пътят на предприемача“. Как надграждате своята визия да помагате на прохождащите бизнеси и на хората с предприемачески идеи?

Да, наградата беше във връзка с проектът “Пътят на предприемача”, по инициатива на колегата Павел Хрисков, което беше първа стъпка от наша страна в подкрепа на прохождащия бизнес. Той беше насочен към мотивация на прохождащи предприемачи и споделяне на важни стъпки, които те е добре да следват.

Това ние надградихме със специално обучение за предприемачи ”Управлявай успешно финансите на бизнеса си”, което на изключително достъпен език превежда предприемачите през практически примери свързани с финансите на тяхната фирма, със създаване на бюджети по проекти и разбиране за това какво е рентабилност на компанията, паричен поток, какво показва балансът и отчетът за приходите и разходите на една фирма. Тренингът “Управлявай успешно финансите на бизнеса си” може да се каже  е надграждането, което даваме на предприемачите след като те вече са тръгнали по “Пътя на предприемача”. Това е добавената стойност, която даваме като консултантска компания в областта на счетоводството, данъците и финансите. Благодарни сме на екипа на Бизнес ефект и специално на Ивайло Гърков, с който разработихме и провеждаме обучението за предприемачи Управлявай успешно финансите на бизнеса си.

Odoo • Image and Text

Какво е за вас това отличие?

Отличието на Годишните награди на b2bmedia е голямо признание за нас и нашия колега от Консендо, в лицето на Павел Хрисков, който неуморно запалваше сърцата на предприемачите в цяла България през 2020г със социалната инициатива Пътят на предприемача.

Финансовият и бизнес консултант има голям достъп до проектите и вътрешните процеси на една компания, а кои са според теб ключовите грешки, които предприемачите правят?

Може би една от най-честите грешки, които забелязвам при предприемачите е, че не отделят време да се обучават. Повечето собственици на бизнес казва, че имат много работа и че понеже управляват бизнес от много години всичко си знаят. А светът се променя, появяват се нови технологии, процесите по които работим се променят или поне има все повече условия за това. И може да се окаже, че едно обучение в област, която смятаме, че ни е по-слаба, би довело до промяна на процесите на работа и съответно до освобождаване на време и финанси. И това само, защото сме отделили време за обучение. Най-вече обучения за така наречените меки умения (soft skills) или фокусирано обучение по финанси на бизнеса. Наблюдението ми е, че успешните предприемачи и изобщо успешните хора постоянно учат, постоянно надграждат уменията  и знанията си. Това беше и една от причините да направим специфично обучение за тези предприемачи, които не спират да се развиват и искат да зная техники и методи, за това да управляват печелившо финансите на бизнесите си.

Кое прави един работодател наистина отговорен и привлекателен?  

Мога да кажа, кое според мен прави един работодател привлекателен и това е свободата, която имат хората работещи при този работодател. Това разбира се е свързано с личната отговорност на всеки, как ще се отнесе с тази свобода. Под свобода имам предвид – гъвкаво работно време, възможност да споделя мнения и идеи, възможност да създава нови процеси, нови продукти, възможност за придобиване на нови знания и умения. Вярвам, че в среда, в която един служител има възможност да се развива и израства, това води едновременно и израстване на цялата компания. То е като да се грижим за цветята в една градина и когато те цъфтят красиви и цветни, то цялата градина е красива и събира погледите на минаващите покрай нея.

През 2021 г. консултантската компания Консендо започва серия обучения „Управлявай успешно финансите на бизнеса си“. Те имат за цел да дадат ценни съвети за успешното управление на финансите на бизнеса в България. Лекторите на събитието Димка Кънчева и Ивайло Гърков споделят своя дългогодишен опит от практиката, а участниците в обучението могат да задават лично своите въпроси към тях в реално време. Обучението е съставено от 4 независими и надграждащи се модула, свързани с управлението на финансите, както на глобално, така и на специфично проектно ниво. След обучението участниците могат да създадат устойчив бюджет на компанията си, за да бъде тя стабилна и развиваща се успешно в бъдещето. Участниците придобиват ценни умения за това как могат да се справят и предвидят неочаквани ситуации, дестабилизиращи лесно едно бизнес начинание.

Повече за компанията и наградата можете да намерите на сайта на Консендо България.

in News
Consendo е сред 100-те най-добри работодатели в България за 2021
Хрисков, Павел Хрисков
9 July, 2021
Share this post