Мотивация за собствен бизнес
4 от 100 души у нас смятат да стартират бизнес в следващите три години
16 August, 2020 by
Мотивация за собствен бизнес
Хрисков, Павел Хрисков

Не повече от 4 от 100 души у нас смятат да стартират бизнес в следващите три години, сочи Третият национален доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за страната. По данни на НСИ при коефициент на безработица през третото тримесечие на 2019 г., възлизащ на 3,7 % общо, над 125 000 души у нас са без работа и в момента. Повече от половината  са трайно извън активния пазар на труда за период от поне година. Над 20 000 все още не са били професионално заети „и можем да допуснем, че преобладаващият профил са млади, завършващи или току-що завършили училище хора, на които вероятно не липсва желание за качествена реализация, а по-скоро подкрепа“, смятат от „Консендо България“.

На какво се дължи общият скептицизъм към предприемачеството като алтернативна професионална възможност у нас? Какви са механизмите за преодоляването му? Павел Хрисков, управляващ съдружник в „Консендо България“, разказва за авторската кампания “ПЪТЯТ НА ПРЕДПРИЕМАЧА“, стартирала преди почти година със серия от обучения в цялата страна, и за дефицитите, на които тази кампания има за цел да отговори.

„Опитът ни като консултанти в сектора на управлението и оптимизирането на личните финанси постепенно натрупа категорични обобщения за типа въпроси, които партньорите ни обикновено имат“, подчертава той. 

И допълва, че по преки наблюдения „на терен“ липсва дързост. В малко случаи сме готови да се разделим с амбициите за успешна кариера в стандартния смисъл на думата и да открием допълнителни възможности за професионална реализация. Павел Хрисков споделя, че се е сблъскал с липсата на перспектива в много млади хора у нас. По думите му в зараждането си тази липса има връзка с цялостната обществена нагласа, а тревожните данни на Третия национален доклад на Глобалния предприемачески мониторинг за България илюстрират този скептицизъм. 96 от 100 българи не са готови да се впуснат в собствено бизнес начинание. 

Какви практически решения им предлагат обученията в рамките на социалната кампания „Пътят на предприемача“ ?

  • Фокусът в този формат са мотивацията и инициативността;
  •  Разглежда се поставянето на лични цели;
  •  Дискутират се неработещите представи  и навици за парите и тяхното управление;
  •  Проследяват се различни предприемачески подходи за развитие;
  • Набелязват се необходимите първи стъпки за един предприемач.

Посланието на „Пътят на предприемача

„Ти можеш!“

Иванка Копанкова, част от лекторския екип на „Пътят на предприемача“,  обобщава препоръките, които най-често отправя към младите хора по време на обученията: 

„Необходимо е да осъзнаем, че изборът на чужбина за професионална реализация не е непременно единственият. Винаги настоявам: „Ти можеш! Можеш да успееш и в своя град, стига да оцениш възможността да излезеш от черупката.“

„Планирай надалеч!“

От „Консендо България“ обобщават, че далновидното планиране на бъдещето все още не е характерно за младите хора. Не бъдат ли окуражени да  планират прагматично доходите си в дългосрочен план, е вероятно да не са в състояние да разчитат на очакваните доходи по-късно.  

Онези 4 от 100 българи, които не отхвърлят перспективата да реализират собствена бизнес идея: защо кампанията „Пътят на предприемача“ е и за тях?

По думите на Павел Хрисков инициативността не е самодостатъчен феномен. Умението да се идентифицира подходяща перспектива и да се работи по последователна стратегия за нейното постигане не е инцидентна проява. „Една гениална идея не успява просто така. За да работи, и то успешно, е необходимо да влагаме последователност и да сме готови да се учим непрекъснато“, твърди Павел Хрисков. Новото, с което „Пътят на предприемача“ продължава след успешните си гостувания в Плевен и Монтана тази есен, е затворена онлайн група за обучаемите, в която да имат достъп до материали, ресурси, литература, обучения „и най-важното, до съмишленици“, допълват от „Консендо“.

Повече за Пътят на предприемача и бъдещите обучения и инициативи, можете да намерите тук


Източник на статията: Консендо България

Мотивация за собствен бизнес
Хрисков, Павел Хрисков
16 August, 2020
Share this post