Най-честите заблуди за парите
24 July, 2020 by
Най-честите заблуди за парите
Хрисков, Павел Хрисков

Всеки иска да е финансово стабилен, но това не винаги означава човек да бъде богат. Искате ли да сте богати? Не сте ли чували как някой иска да бъде добре финансово, но не и да е богат. Защо се получава така?

Много често се притесняваме от доброто финансово положение, защото го свързваме с богатство, а на свой ред богатството свързваме с нещо нередно. Българите свързваме богатството с нещо нечисто, а финансовата стабилност свързваме с богатство. Това обърква представите ни и заблуждава. Оказва се, че тези заблуди променят разбирането ни за парите и ги превръщат от цел в средство. Някои от основните заблуди, които са разпространени за парите, са:

  1. Беден се родих и беден ще умра – човек не може да се бори със съдбата си.

Отличен начин да прехвърлите отговорността за своя живот на външни обстоятелства. Така разсъждават тези, които не искат да променят нищо, не искат да действат. Практиката показва точно обратното – повечето милионери са произлезли от бедни семейства.

  1. Ако бях добър ученик, щях да съм богат. 

Опитът учи как се правят пари. Няма никаква зависимост между успеха ви в образованието и вашето финансово бъдеще.

  1. Ако имате пари, трябва да ги кътате за „черни дни”

Напълно обратното - ако имате пари, трябва да ги инвестирате, за да ви донесат още повече пари и така „черният ден” няма да дойде!

  1. С честен труд не се забогатява.

Именно с подобен труд се печелят добри пари. Полезните неща винаги носят добра печалба на този, който ги е създал и ги разпространява.

  1. Богатството се определя от избора на професия

Когато младите хора избират в каква сфера ще се развиват, често им се внушава, че всичко зависи от избора на университет и специалност. Няма професия, която да ви гарантира богатство, и обратно - милионери има във всяка сфера.

  1. Ако имах голяма сума пари, веднага щях да инвестирам и да забогатея. 

Ако очаквате много пари да ви се изсипят изведнъж, най-вероятно няма да ги дочакате. Най-подходящото време за инвестиции и спестявания винаги е точно сега. Започнете с малко.

  1. Точните сметки ми спестяват пари. 

Убедително, но не точно. Колкото и да записвате приходите и разходите си, ако не предприемете нищо по въпроса, в най-добрия случай ще спечелите единствено тежка депресия. Планирането е важно – стига да е последвано от действия.

  1. Всяка спестена стотинка е спечелена стотинка. 

Разточителството не е полезно, това е такаНо забогатяването не става само чрез спестяване. Трябва не само да събирате стотинките си, но и да ги "хванете на работа", за да се множат. А всяка инвестиция е свързана с определени рискове. Както се казва – за да получиш, трябва да дадеш.

  1. Нямам нужда от помощ. 

Много малко хора в България се доверяват на финансови консултанти, но ако нямате никакъв опит, най-добре е да потърсите експертна помощ. Само така ще намерите правилното съотношение между риск и печалба, и увеличавате шансовете си за успех.

  1. Ако правителството (работодателят ми, семейството ми или жена ми) се грижеше мен, аз щях да съм спечелил много.

Вие може да бъдете уволнен, приятелите и семейството ви може да се откажат от вас, съпругата да поиска развод, а правителството – да падне. Единствено вие сте отговорни за собствения си успех.

  1. Изкарвам достатъчно.

Плащате всичките си сметки навреме. Не се лишавате от храна или дрехи. Казвате си – имам всичко, което ми трябва. Може и да се смятате за късметлия на фона на околните, но само с амбиция ще постигнете финансова независимост. Не искате някой ден да разчитате само на пенсията, нали?

  1. Заслужих си го!

Работите 40-50 часа на седмица, уморен сте, прибирате се и просто лягате в леглото. Излизате на пазар и си казвате – заслужил съм си подарък, няма нищо лошо да се поглезите за мотивация. Но все пак внимавайте - вашият подарък са допълнителните надници, които сте спечелили. Отделете тези средства в специална спестовна сметка или фонд и се наслаждавайте да наблюдавате как той расте. Повярвайте, по-забавно е, отколкото да гледате как парите изтичат между пръстите ви.

  1. Живея на момента.

Да живееш на момента е прекрасно. За да достигнете финансовите върхове обаче, се изисква дългосрочно планиране. Да не мислиш за утрешния ден е лукс, който не можете да си позволите.

  1. Вземате заеми и кредити, когато закъсате в края на месеца.

Всъщност задлъжняването е може би най-фатално за личните финанси. Не само че не трябва да го допускате, но е добре и да имате спестени пари за 3 до 6 месеца напред във времето и да сте спокойни, че можете да оцелеете при всякакви кризи. Знам, че е трудно, но не е невъзможно. Просто го направете!

  1. Притеснявате се от това какво ще кажат другите, като видят че си правите сметка на парите.

Неудобно ви е да не ви помислят за стиснати. Естествено с нищо не трябва да се прекалява, но това да следиш разноските си и да знаеш за какво харчиш, не те прави скъперник, а разумен и ценящ времето и труда си човек.

  1. Малките разходи нямат значение

Тук един лев, там два - какво толкова? Само ако можехте обаче да видите какво се случва, като се акумулират тези минимални незначителни сумички.

 

Надявам се тези 16 съвета са ви били полезни, а това дори не са всички заблуди за парите. Нека са абстрахираме от тях и да бъдем максимално обективни в отношенията и работата ни с парите. Те могат да бъдат и цел, и средство за постигане на цели, а само от нас зависи как ще ги възприемаме.

Започнете да управлявате финансите си сега и действията ви ще ви заведат до финансовата независимост.

 

Най-честите заблуди за парите
Хрисков, Павел Хрисков
24 July, 2020
Share this post