„Череният петък“ с послание: „ХАРЧИ”
Къде е границата между разумното пазаруване и прахосничество?
16 August, 2020 by
„Череният петък“ с послание: „ХАРЧИ”
Хрисков, Павел Хрисков

Черният петър се е превърнал в нарицателно на изгодни покупки. Или това е мисълта на купувача, но дали това наистина е така?  Подготвихме с екипа ни от Консендо, част от групата на Хрисков, към списъка ви от покупки в този период и няколко съвета, които да прилагате по време на пазаруване и евентуално провеждането на вашата лична "шопинг терапия", за да не бъдете в последтвие изненадани.

Преди всичко е добре да си създадете навика да планирате покупките си, като реално нужни и полезни такива, а не просто нужда от разпускане и терапия с жел запълване, просто на някаква емоционална нужда. 

Най-често сме изкушавани с изгодните намаления, но бъдете честни към себе си и преценете, дали просто наистина имате нуждата, като се опитайте да се абстрахирате от разсъжденията в стил, това е толкова изходно, че все някога ще имам нужда от него и си струва сега да си го взема.

При всички положения, бъдете сигурни, че намаленията ото този тип със сигуност носят по-скоро спекулативни печалби на своите собственици, пред изгода за техните клиенти. Всъщност, ако се запознаете с историята на черния петък, ще разберете, че всъщност идеята му е била да се продава на безценица с минимум печалба, но поне да има оборот и клиенти и този отчаян ход се е оказало много печаливш в тежки икономически времена.

Когато вземем под внимание предколедното време и засипването с реклами за игодни покупки, изкушението става още по-голямо. Като резултат може да се види че през 2018г. между Коледа и Нова година в България сме изхарчили повече от 1 млрд. евро, а на последния черен петък са направени само на ПОС терминал с карта бличо 20 млн. евро. спрямо статистика на БОРИКА. Ако направим обаче анализ на това е добре да се змислим колко от тези пари са похарчени реално за неща, които са ни били наистина нужни на нас или наши близки. Може би е добре да се замислим и каква е сумата, която сме изхарчили с оправдание "шопинг терапия" .

Винаги препоръчвам на моите клиенти да си дадат време когато усетят, че се намират в такива ситуации, в които търговците ги притискат или има силно изкушение за тях. Обмислете наистина, кои са вашите цели и дали, това което в момента ви се върти в главата да закупите наистина ви е необходимо и възможно ли е и с колко ви отдалечава от важните ви цели. Реално шопинг терапията, като такова лечение не е  нищо повече от един търговски трик, с който да можете да премахнете задръжките си. Естествено има начини, с които както търговците и маркетолозите ни манипулират, така и ние самите можем да се самоманипулираме с цел спирането ни и ограничаването на импулсивните и ненужни покупки.

Един от тези начини е да притеглите покупката към времето, което ще трявбва да работите, за да си я позволите и да прецените, дали си струва наистина. Същата концепция можете да видите много по-детайлно рагледана в книгата "Парите или живота", където паричните вложения се отнасят към житейска енергия и време. 

Опитайте се да отложите решението си с една седмица поне, а ако е възможно с 1 или 2 месеца. Ако след тези периоди, все още имате нужда или желание, давайте, но много често, ако това е било импулсивно решение ще сте се справили успешно с въздържанието. Най-доброто възнаграждение, което може да си направите по този повод е да видите баланса по сметката си и да видите реално, колко се доближавате до реалните си финансови цели.

Друг интересен и изключително прост метод за въздържание е и когато отивате да пазарувате, винаги отивайте със списък, който сте направили предварително. А ако възнамерявате да пазарувате храна, избягвайте да бъдете гладни в процеса на пазаруване.

Много често, когато се сдобием с нещо ново и хубаво и особено желано изпитваме удовлетворение, но за много кратко. Определено времето преди покупката и очакването на покупката е реално нещо, което наистина ни кара да се чувстваме приятно преди самата покупка, докато след моментът на покупката това приятно чувство изчезва сравнително бързо. За съжаление в стремежа си да превърнем това усещане константно, се впускваме във една непрестранна "шопинг терапия", която може да излезе извън контрол, а същевременно така се замаскирва и релания проблем, който се опитваме да решим емоционално чрез покупки, което може да ни вкара в много опасен за нас, нашето здраве и финанси водовъртеж.

Подходът с чудовищните намаления води до силно подкопаване на на логичните и практични навици. Това също и ще подкопае изключително силно и финансите ни, които влагаме в ресурси и покупки, които бихме могли да отложим и всъщност да заменим с други по-полезни и отговарящи на целите ни придобивки.


„Когато сме емоционални, разумно е да спрем. Да се замислим обективно за случващото се около нас и в нас. Да осъзнаем какво искаме да постигнем и къде искаме да бъдем! Не непременно скакви вещи да се обградим!“, препоръчва Ваня Копанкова, отдел „Лични финанси“

 

„Череният петък“ с послание: „ХАРЧИ”
Хрисков, Павел Хрисков
16 August, 2020
Share this post