„Гответе се за още по-практически насочени теми!“
17 February, 2020 by
„Гответе се за още по-практически насочени теми!“
Хрисков, Павел Хрисков

Павел Хрисков и Димка Кънчева, икономисти и лектори, споделят за мотивите си зад предстоящото обученое „Пътят на предприемача“.

Как се подготвя лекторският екип за финален етап от информационна кампания, чийто маршрут, започнал преди година и завършващ на 29 февруари в столицата, се е състоял в информационни срещи в редица населени места? Когато целта на такава кампания е да сподели прагматични познания, като вдъхнови добрите идеи и насърчи ефективната промяна в нагласите, социалната интелигентност е необходимо, но съвсем не изчерпателно качество.  От концепцията до реализацията им  срещите в рамките на авторската кампания „Пътят на предприемача“ са резултат от инвестиране на собствен времеви, организационен и експертен ресурс. Зад него стоят специалисти по бизнес развитие, човешки ресурси и финанси с дългогодишен опит в работата с мултинационални компании, организации от публичния сектор, частни компании, предприемачи, семейни бизнеси и физически лица. Част от работата им е да споделят своите идеи и познания за разработване на нови решения и да предоставя практически консултации на своите партньори. Задълбоченото експертно ангажиране на този екип с процесите по идентифициране на ефективни решения в помощ на различни бизнес модели е мисия, която прераства в житейско кредо за екипа. По думите на екипа „Пътят на предприемача“ е логичният синтез на трупания опит и желание да си полезен. „Форумът, за който се подготвяме, е за хора с идеи, но и с въпроси! Всеки ден получаваме конкретни казуси!“, подчертават Павел Хрисков и Димка Кънчева – лекторите в тазгодишното заключително издание.

Павел е управляващ сътрудник в консултантската компания. В последните години води обучения и лекции на теми, свързани със стартиране на собствена дейност и управление на бизнес процеси. Академичната му подготовка и корпоративният сектор, откъдето стартира кариерата му,  го вдъхновяват да потърси приложимост на работещите световни практики у нас. Ранният му опит като предприемач го убеждава в ползата от контакта с професионални консултанти.

„Познаваме толкова хора с блестящи способности и с идеи, много от които умират в зародиш поради управленски грешки и липса на мениджърски умения. Или обратното – демотивирани и скептични млади хора в началото на житейското си развитие.“

Културата на целенасочена и системно фокусирана работа е житейският принцип, който Павел Хрисков ще развие с конкретни примери от практиката по време на форума. Ключовият въпрос е „Защо? Защо искаме да се захванем не с правене на бизнес, а именно с предприемачество? Каква е разликата? На какви хоризонти би могъл да разчита предприемачът?“. Пътят на предприемача и потенциалните грешки са част от акцентите, по които Павел се готви да обобщи най-важните практически препоръки в заключителния форум.

Специфични въпроси, обвързани със създаване на една фирма и последващите процеси по управлението й са сред темите, с които ще включи като лектор Димка Кънчева от екипа на „Пътят на предприемача“. Завършила Университета за национално и световно стопанство, днес е част от управленския екип на „Консендо България“. С над десетгодишен опит като управител на счетоводна къща, тя ежедневно предоставя бизнес консултации по подбор и управление на кадри и годишно счетоводно приключване. Гордее се със солидния си опит в обучението на прохождащи предприемачи. Твърди, че се вдъхновява да учи и да споделя знания. Уверена е, че младите хора могат да реализират мечтите си, когато могат да разчитат на подкрепа, дори и в грешките им.

Какво споделят от екипа на „Консендо“ в хода на подготовката за тазгодишния формат?

Ще се разглеждат още по-практически насочени теми.  Ще се работи по очертаване на теми и флагове, важни в развитието на един предприемач.

Практическа част ще даде възможност за решаване на конкретни казуси. Желаещите да ги споделят с екипа предварително могат да се обърнат към екипа със собствени идеи и предложения.

Насоките, необходими за изграждането на стратегия. Целта е участниците да си тръгнат с конкретни задачи и действия, които да могат да приложат бързо. Целта е с новия формат участниците да са готови за следваща крачка.

Фокусът е върху основите: Какво е важно да знае един собственик? Колко ще му струва да поддържа бизнеса си? Как да си избере счетоводител? Нужен ли му е консултант? Как правилно да ценообразува така, че да може с лекота да поеме задължителните разходи на дружеството? И има ли и кой е моментът, в който е добре да се откаже, за да не влизат в големи и непосилни задължения?

Включването на няколко мисловни процеса в решаването на казуси. Оказва се често, че хората имат решение за всеки проблем и е ценно да се възползваме от общия опит.

Какво не знаем за лекторите?

Павел Хрисков се гордее се с родното Панагюрище, където по думите му се е научил на родолюбие и вяра в собствения потенциал. Свободното си време споделя между близките хора и ученето. Има широки читателски интереси – от Саймън Синек, Наполеон Хил, Зиг Зиглър, Ричард Брансън и Стивън Кови до Библията. Мисълта, която го вдъхновява, е:

„Създавай всичко върху здрави основи, защото винаги идва време, когато вятърът и реките ще се устремят срещу теб.“

Димка Кънчева харесва мисълта на Гьоте:

“Всичко, което можеш да направиш или мечтаеш да направиш, започни го. В смелостта има гениалност, сила и магия. Започни сега.”

Чете Наполеон Хил и Стивън Кови. Мотивиращо четиво за нея е „Добрият Късмет“ на Алекс Ровира и Фернандо Триас де Бес. Историята от тази книга я вдъхновява за презентацията й на миналогодишното издание на „Пътят на предприемача“. Полезно инвестираното свободно време в представите на Димка: й в организацията ProСто, където се организират уъркшопи, в които специалисти предават на достъпен език ценна информация за сложните им наглед професии.


Линк към статията: https://invest-in-bulgaria.com/2020/02/17/lektorite-v-pytqt-na-predpriemacha/

„Гответе се за още по-практически насочени теми!“
Хрисков, Павел Хрисков
17 February, 2020
Share this post