Хрисков в списание Икономика
Ефективните и гъвкавите имат преднина
28 March, 2022 by
Хрисков в списание Икономика
Хрисков, Павел Хрисков

Списание Икономика излезе с интервю на Павел Хрисков

Публикуваме цялото интервю, като можете да го прочете и в сайта на изданието:


Ако не сте лидери в промяната, по-добре да дишате във врата на конкурентите си, отколкото вълната да ви залее

Павел Хрисков е бизнес консултант и анализатор, основател на „Хрисков Груп“

Всяка вълна първо е малка, после става голяма. Това, което сега се случва, се зараждаше преди повече от две години, то се ускори от пандемията и придоби размерите на голяма вълна. Все повече бизнеси започнаха да внедряват смарт решения с вграден изкуствен интелект. По този начин се избягва силната роля на човешкия фактор. Пандемията показа, че възникват много изненадващи ситуации, поради които бизнесът не може изцяло да разчита на своите ключови кадри. Това застрашава определени процеси. Но е нож с две остриета, който прави естествен подбор. Доста фирми влязоха в режим, при който старомодната организация на работа и нежеланието им да отговорят на предизвикателствата на новото време ги поставя в ситуация да губят пазарен дял и да отстъпват своите позиции на нови играчи.

Навлизат 

блокчейн технологии

и друг тип комуникации, свързани с изкуствен интелект и виртуална реалност. Това позволява да „живееш“ в офиса, докато работиш вкъщи.

Видя се, че да се работи от дистанция не е толкова сложно, стига хората да не са пряко ангажирани с производството. Но дори и тези предприятия, ако поемат към дигитална трансформация и инвестират в машини от ново поколение, няма да имат нужда от постоянното присъствие на оператори. Расте броят на засегнатите от бърнаут и това е неблагоприятна тенденция. Подобно „изпържване“ на служителите показва, че бизнесът внимателно трябва да покачва оборотите, тъй като е на ръба да усети върху себе си бумеранговия ефект на хора, покосени от Синдрома на прегарянето.

Компаниите започнаха да се възползват от

предимствата да са онлайн

тъй като се разбра, че така може да се свърши много повече работа. Това доведе и до пренастройката на самите клиенти, които преди това държаха на живия контакт, настояваха да видят и да пипнат на място продукта. Онлайн опциите направиха контактите по-ефективни, пести се от време за придвижване, но пък в един момент тази ефективност може да смаже всеки, защото така се получава пренатоварване.

Наложи се компаниите да вникнат по-добре в своите процеси. В усилието да ги дигитализират, те видяха колко много излишни неща са свикнали да правят и така оптимизираха своята работа. Дори за дребни неща партньорите допреди две години считаха за нужно да се видят очи в очи, сега се научиха да оптимизират и контактите си. Съкратиха ненужното в работните процеси, което се отрази на ефикасността. Има обаче много

бизнеси, които нямат желание да се променят

Те смятат, че тази нова вълна ще отмине и ще настане връщане към старите порядки. Те плащат за своите нереалистични очаквания с отлив на пазари. А онези, които са силни в предлагането на дигитални услуги, бързо печелят клиенти заради удобството и пестенето на време. Според проучванията към 70% от потребителите вече предпочитат да пазаруват онлайн, което пренарежда пазара.

Да, налага се да се направи инвестиция в прилагането на дигитални решения. Те обаче осигуряват по-висока ефективност и възможности за по-добро пазарно присъствие. Но в този тренд има и един

подводен камък – киберсигурността

 стана изключително важен елемент в IT стратегията на много компании. Основен проблем при повечето фирми е, че нямат дългосрочен фокус. Големите компании гледат със 7-10 години напред в развитието си, имат и специални екипи, които да мислят за това и непрекъснато да обновяват стратегията. Това обаче са едва 1-2% от организациите в България. Голямата част от бизнеса у нас са малки и микро фирми, които нямат бюджети за IT стратегии и дигитализация. Затова те не могат да реагират правилно на такива големи промени, каквито пандемията предизвика. При работата от вкъщи се събират много лични данни и ако движението на данните не е обезопасено, може да се стигне до фалит само заради един пробив в сигурността. Бурното IT развитие дава много решения, но изправя пред бъдещи затруднения компаниите, които не преценят добре каква технология да имплементират.

И още няколко тенденции:

-В инфлацията се налага да се актуализират и заплатите на работниците и служителите, което води до оскъпяване на продуктите.

-Много от компаниите са парализирани от страх да качат всичките си данни в облака, да не би в един момент да ги загубят.

-Доста компании вече имат политика, с която да мотивират служителите си да работят 100% от дистанция. Някои дори осигуряват средства служителите им да си обзаведат свой малък офис вкъщи. Това пък вече рефлектира върху пазара на офис площи, който влезе в застой.

Препоръчвам на бизнеса:

Вижте какво правят вашите конкуренти

Най-гъвкавите от тях са били преди вълната. Тепърва да хванете вълната, вече е късно. Но по-добре да дишате във врата на конкурентите си, отколкото вълната да ви залее. Вълната набира сила и онези, които неподготвени ѝ се изпречат, ще бъдат пометени.

Автоматизацията на процесите върви, навлизат нови и нови технологии, но хората остават най-ценният актив на бизнеса. Да не забравяме, че промяната се прави все пак в името на хората. Изкуственият интелект е полезен, но винаги стои заплахата етиката да бъде прекрачено и това да навреди на хората. Нека да сме внимателни с технологиите. Те ни помагат, но ни правят и зависими от тях.


Към оригиналната статия: 
Odoo • A picture with a caption
Скоро в списание Икономика
Хрисков в списание Икономика
Хрисков, Павел Хрисков
28 March, 2022
Share this post