Успеха и Четенето
Каква е връзката между четенето и успеха и как можем да бъдем успешни чрез четене.
21 септември, 2023 by
Успеха и Четенето
Хрисков, Милен Неделчев


Четем за успех

Здравейте, драги читатели.

Включвам се с личната си история за четенето ми  и отговарящ за книгите в сайта ни.

От 8 години съм четящ човек, започнах в началото на тридесетте ми години и тогава, това, се изразяваше в 12 книги за 12 месеца. През това време се развивах и през семинари и още екстра обогатяване на знанията. Тогава започнах да си водя отчетност не само на финансите, а и на книгите. Така имах възможност да си направя добра самооценка. Развитието в тази посока ме научи да виждам какво съм свършил през последните 6/12 месеца. Това ми даде увереност да започна да си поставям големи цели, знаейки какви усилия трябва да вложа, за да получа определен резултат. Тук трябва да си дадем сметка какво и защо искаме да имаме в живота, различно от това, което имаме в момента - ако това ви харесва и ви е достатъчно, не влизайте в тази игра, защото няма да имате резултати. Та, когато имаме ясна цел и ясно “защо”имаме нужда от това, тогава се съгласяваме да получим “помощ”. Аз си избрах да получа помощ от книгите и успешни хора - такива, които са постигнали такива резултати, които искам и аз. В България има такива хора, а вече и доста книги. Първата ми голяма цел беше да прочета 50 препоръчани книги в областта, в която искам да се развивам - без развлекателна литература, защото имам конкретна цел. Знаех колко време е добре да отделям на ден и адекватно да следя как вървя в четенето и годишната си цел. На шестия месец анализа ми показа, че съм на 60% от целта, но реших да не се отпускам и затова накрая дори добавих още 3 книги. Тогава си дадох сметка, че мога да постигна и доста по-голяма цел, затова не се поколебах и си поставих цел - 100 книги за следващите 365 дни. И познайте - успях. Това ми хареса и ме караше да се чувствам добре, затова реших, че няма да си вдигам повече целта. Така вече 6 цели години и над 600 книги, които влизат в аналитичните данни - като тук не влизат книги от рода на Библията…

Защо ви е нужна тази информация ли - защото някой може да има нужда от мотивация в тази посока. Например баща/родител на две деца, на 4 и на 7 години, които често могат да се явят причина да не четем, да не тренираме тялото и ума си.

Тук идва и темата - Четем за Успех.

Нека изясним нещо. Четенето само по себе си няма да ни направи успешни или по-богати или по-умни, защото книгите не са магически. За да започнат да работят, информацията от тях, задължително трябва да започне да се прилага от четящия в ежедневието му, защото не всичко е унисекс(работещо за всеки). Както всеки има нужда от малко по-различна фитнес програма, но пък без да посещава фитнес залата, няма как да има резултати. И както обичам да цитирам един любим мой автор Насим Талеб: ..."На теория няма разлика между теория и практика, но на практика има"...

Прилагайки новите знания, разбираме как се развиваме в повече от една посока - тоест виждаме, че прогресираме дори чисто интелектуално и в начина по който мислим. Това ни показва, че регистрираме напредък. Ако четем концентрирано в дадена област, ни дава гаранция, че с всеки следващ ден ще бъдем по-добри от предишният. Нека обаче не забравяме, че е нужно постоянство. То се прилага по-ефективно при наличието на цел и ясно “защо”. Иначе мотивация се губи лесно.

Всичко до сега и това, което следва са въпрос на личен избор. Аз избирам да бъда полезен с придобитите знания и благодарение на опита, който натрупах, си направих колекция от полезни книги. Тези, които са ми помогнали на мен, а вече и на доста хора, на които съм ги препоръчал. Това ви дава предимство, от което можете да се възползвате и не е нужно да прочетете всичките 600+ книги, за да отсеете само най-добрите, защото това отнема изключително много жизнена енергия, която можете да насочите в Практиката си. Старая се да добавям постоянно нови книги в сайта, но не винаги успявам да си набавя количества, за да улесня човек в търсенето на препоръчаната от мен книга. В последствие ще създадем и отделна секция от книги, които ще бъдат само препоръчителни заглавия и автори.

Основната тематика на това подразделение на сайта ще бъде - личностно и професионално развитие, бизнес, лични финанси, предприемачество, инвестиции, финансово само-ограмотяване, автобиографии на успешни личности, истории за успешни компании и стартъпи и всичко, което е било полезно на мен и колегите ми, за да стигнем до тук.

Единствената ни цел е да ви дадем още добавена стойност и да улесним процеса от идеята до постигането на крайната ви цел.

Надяваме се да сме ви полезни с това, което правим!

#ЧетемЗаУспех #АкоИскашДаСиСвободенЧети #ЛичностноРазвитие #ПрофесионалноРазвитие #Книги #Семинари

Успеха и Четенето
Хрисков, Милен Неделчев
21 септември, 2023
Сподели този пост