Менториране в Let's GO 2020 програма на БНЦП
Как се изкачваш по планината е по-важно от това как достигаш върха.
12 юни, 2020 by
Менториране в Let's GO 2020 програма на БНЦП
Хрисков, Павел Хрисков

ПАВЕЛ ХРИСКОВ ще участва в програмата LET's GO на БЦНП, като един от менторите по Бизнес развитие.

"Включването ни в програмата за нас е чест и отговорност и ние вярваме, че заедно ще напишем поредната страница на социалното предприемачество в България, за да ни помни историята“, споделя Милен Гечовски от Сдружение „Закрилници“, гр. Монтана.

Гражданските организации и техните социални предприятия могат да дадат устойчиви решения - като се адаптират не само към променената бизнес среда, но и към нарасналите социални нужди в сферите, в които работят. С тази убеденост започнахме Оздравителната програма LET's GO и от 41 кандидатури избрахме 15 организации със силна мотивация, които се включват в програмата.   

Ето и кои са те: 

  1. Сдружение Международен съвет на самодейните средища, гр. София. Социалното предприятие на организацията Мрежа Хлебни къщи има нужда от подкрепа в постепенното възобновяване и адаптиране на основната си дейност – провеждане на платени събития с месене на хляб, с които предоставя безплатна хлебна терапия на хора с увреждания, бежанци, бездомни.

  2. Фондация Сингъл Степ, гр. София, която планира да отвори Общностен център - социално предприятие за постигане на приемане на ЛГБТИ хора в България чрез активно участие на различни заинтересовани страни.

  3. Сдружение „Паралелен свят“, гр. Пловдив – финалист в конкурса „Най добър бизнес план на НПО“ 2020 с тяхната идея Мисия “Надежда” – за производство на нов продукт в социалното им предприятие „Книжарница с мисия „Надежда“ - пазарски чанти от плат за многократна употреба, които да се изработват от младежите с интелектуални затруднения в предприятието. 

  4. Фондация „Бетел“, гр. София със социалното предприятие „Растро Бетелшоп“ за реставрация и продажба на нови и употребявани мебели, което осигурява заетост на уязвими лица от Защитеното жилище Бетел в Челопечене. Бизнес идеята им е насочена към изработка на нови мебели от палета за градини, открити пространства и заведения.

  5. Фондация Благотворителна католическа организация Каритас Витания, от гр. Раковски. В Работилница на Каритас хора с увреждания и безработни произвеждат свещи и сапуни по метода "разтопи и излей". Планира да стабилизира дейността си и да увеличи продажбите на продуктите си чрез създаване на магазин за готовата продукция и повишаване уменията на екипа.

  6. Сдружение ИДЕА, гр. Варна със Социалната чайна, която дава първа работа и менторска подкрепа на младежи, израснали без родителска грижа. Докато възстанови стопанската дейност и менторска програма за младежите, сдружението планира да организира курсове и лагери за младите хора, които им носят житейски опит и преживявания.

  7. Сдружение „Няма невъзможни неща“, гр. Варна. В тяхното социално предприятие работят хора с увреждания и предоставя печатни, кетъринг услуги, озеленяване, отглеждане на цветен разсад и билки и др. Планират да разширят кетъринг услугата си с Кухня за приготвяне на храна за разнос, както и да осигурят място за малка оранжерия за собствено производство.

  8. Фондация “Национален алианс за работа с доброволци“, гр. Пловдив и техните шивашка и монтажна работилници за метални елементи, в които работят хора с увреждания и от уязвими групи. Имат нужда от подкрепа за намирането на поръчки и нови клиенти, за да задържат всички хора на работа.

  9. Асоциация на младите полярни изследователи, гр. София - финалист в конкурса „Най добър бизнес план на НПО“ 2020 и идеята им за създаване и продажба на образователна серия сувенири с полярна тематика „Cool Antarctica” (тениски, чаши, картички, магнити и др.) с информация за Антарктида, опазването на Ледения континент и значението му за Земята.

  10. Сдружение " Онкоболни и приятели", гр. Бургас и тяхното социално предприятие "Нарисувай ми усмивка", в което работят приоритетно онкоболни и произвежда сувенири и играчки. Имат нужда да задържат хората на работа като единствената им възможност за социализация и финансов приход, докато преодолеят трудния момент.

  11. Сдружение Спортен клуб ШАРК, гр. София - финалист в конкурса „Най добър бизнес план на НПО“ 2020 с тяхната идея „ПараКидс – спортни облекла за специални деца“ за производство на облекла за водни спортове и рехабилитация за деца и младежи с увреждания, които са лесни и удобни за ползване.

  12. Сдружение „Седем“, гр. София подкрепя творческото развитие на млади кинодейци и съхранението на българското филмово наследство. Планират да създадат онлайн магазин Кино Книжарница за мърчандайз продукти, свързани с класическото и съвременно българско кино.

  13. Сдружение „Закрилници“, гр. Монтана, което иска да създаде цех за пакетиране на продукти и материали в различни форми, в който да работят младежи с интелектуални затруднения. Организацията има и малко социално предприятие „Пчелин - Закрилници“, в който младежи в трудна житейска ситуация произвеждат и продават мед.

  14. Сдружение „Общество 528“, гр. Шумен, което се фокусира върху проблема с опазването на околната среда, като преработва текстилни отпадъци под бранда Be gRE:ensome. Искат да стабилизират модела на социалното предприятие с помещение, екип и да направят идеята широко достъпна.

  15. Фондация АДРА-България, гр. София с техния проект Bee4Thee, които искат да създадат социално предприятие за производство и продажба на мед, за да стимулират пчеларския бизнес в Северозападния регион, както и да осигурят работа на хора от уязвими групи в него.

В следващите 3 месеца (юни - август) всяка организация ще има периодични срещи с екип от ментори, от които ще получава конкретни съвети и експертна подкрепа за постигане на напредък.

След интензивното менторство организациите ще разполагат с един месец (до 10 септември), в който да подготвят бизнес план и представяне на идеята си пред жури. В края на септември журито в състав от представители на партньорите в програмата и медии ще определят най-добрите идеи и финансовата подкрепа, която да получат за реализирането им.

Успех на всички и LET’S GO!

Повече за програмата и инициативата на сайта на БНЦП.

Менториране в Let's GO 2020 програма на БНЦП
Хрисков, Павел Хрисков
12 юни, 2020
Сподели този пост