Парите като ресурс, вместо цел
Да гледаме на парите, като на средство, а не като на цел.
24 юли, 2020 by
Парите като ресурс, вместо цел
Хрисков, Павел Хрисков

Финансoвият съветник помага в създаването на навици за изграждане на бюджет и финансов план за постигане на целите ни


Живеем във време, в което финансовото ни положение е важно и все повече хора виждат, че ценностите и приоритетите се променят, а фокусът се измества към парите и материалното. Оправдаваме се с мисълта: “Аз веднъж да се замогна или стабилизирам поне, пък после ще мисля за личностното си развитие и човешките и духовни ценности, защото как мога да живея, като съм зле с парите…”

Павел Хрисков разглежда в детайли това твърдение.  Да, днес  финансите са важна част от ежедневието ни и oказват сериозно влияние върху живота и ценностите ни. Колкото и неприятно да звучи, колкото и развити да сме духовно, изправим ли се пред липсата на пари - стомахът ни е празен, семейството ни е в риск да остане на улицата - е изключително трудно да останем спокойни. Истинско предизвикателство е да удържим на атаките върху ценностната ни система и духовните ни разбирания и принципи за живота.

Това е момент, в който сме изключително уязвими и лесно можем да се поддадем и съблазним, продавайки ценностите и духовните си житейски принципи. Като всяко нещо в природата обаче всичко е въпрос на баланс. 

Подобно изпадането в критични финансови ситуации не е фатално, но причина за него е лошата финансова култура и серия от грешни избори, свързани с личните финанси. Образователната ни система е фокусирана да научи децата как да смятат, четат, чертаят, анализират, планират и какво ли още не, което реално им е нужно в ежедневието. Но не ги учи как да управляват парите си, а това умение ще ни е нужно за цял живот.

Ако искаме живот, в който парите да не са основен фактор за вземането на решения, е важно да се научим как да ги управляваме. Финансите  са ресурс и нищо повече. С тяхна помощ можем да постигаме мечтите, желанията и плановете си. Когато ги погледнем по този начин голяма част от решенията започват да стават различни. Променяме начина на планиране и харчене.

Много хора смятат, че няма какво да управляваме, ако имаме малко пари. Според Павел Хрисков това е първата и основна грешка, която се допуска. “Финансовият съветник се стреми преди всичко да работи с това грешно вярване , което тласка ужасяващ процент от хората към изключително лоши резултати. Не е лошо, ако сме фокусирани в това да изкарваме пари. Но това е здравословно и смислено само и единствено когато този фокус не е свързан с идеализирането на парите и поставянето им като център на ценностната система. Всеки финансов съветник ще ви посъветва, че парите са ресурс, а не цел.”

Нашата работа  е да помагаме на хората да структурират финансите си спрямо целите си. Да създадем навици за определяне на целите, изграждане на бюджет и финансов план за постигането им. Като много неща в живота в хода на постигане на дадена цел изникват трудности и нашата задача е да подкрепим клиента в процеса на решаването им.

Опитът във времето ми помага в намиране на решения за разнообразни казуси хората, с които работя  . Аз съм до тях в силните и в слабите моменти. Целта ми е да ги науча как да станат самостоятелни и това да води до сигурни и устойчиви резултати.”

Най-големият проблем е финансовата дисциплина за спазване на личен бюджет. Финансовите съветници помагат в процеса на осъзнаване на важността му. Те подкрепят с хитрини и решения, с които можем да станем по-дисциплинирани по пътя към постигане на финансовата свобода.

Парите като ресурс, вместо цел
Хрисков, Павел Хрисков
24 юли, 2020
Сподели този пост